Natuurlijke gedenktekens

Handgesneden eiken bord in productie

Natuurbegraven in Nederland

Op steeds meer plaatsen in Nederland is het mogelijk een laatste rustplaats te vinden op een natuurbegraafplaats. De houten gedenkborden die ik maak kunnen worden gebruikt op natuurlijke graven en natuurbegraafplaatsen, waar soms alleen maar liggende gedenkborden of boomschijfen van inlands hout mogen worden gebruikt.

De houten grafmonumenten worden meestal gemaakt van acacia of eiken. Ik werk altijd met inlands hout dat ik verkrijg via KNOEST.EU Dit hout wordt lokaal gewonnen, verzaagd en verwerkt. Het komt niet uit productiebossen, maar wordt kleinschalig gewonnen op plekken waar bomen soms helaas moeten wijken. De kringloop is klein, het is duurzaam en het is hout met een verhaal.

Bij Knoest is er overigens ook de mogelijkheid om met de familie onder begeleiding zelf een grafkist, baar of gedenkaltaar te maken.

Ik kan een mooie plank uitkiezen voor een grafmonument maar het kan een waardevol proces zijn om dit zelf te doen, eventueel samen met de familie en degene waarvoor het gedenkbord uiteindelijk wordt. Uit één plank kunnen in overleg meerdere gedenkborden worden gemaakt en kan één deel ook worden meegeven aan de overledene of worden verwerkt in de grafkist. Zo blijft er ook een soort fysieke verbinding en tastbare herinnering bestaan.

Het is ook mogelijk om een houten gedenkaltaar te maken die je thuis kunt neerzetten en inrichten als een herinneringsplek met een foto, kaarsje en andere dierbare voorwerpen.

In de gedenkborden en altaars kan een tekst, naam en kleine eenvoudige afbeelding worden gezet. Dit kan machinaal met een freesmachine of het kan met de hand worden gegraveerd met beitels en gutsen. Dit laatste maakt het tot een exclusief product maar is iets kostbaarder omdat het helemaal handwerk is. Het bord wordt daarna geschuurd en eventueel geolied. Ik houd graag de natuurlijke vorm en randen van het bord in tact en werk het graag af met natuurlijke materialen. Eventueel kan er nog een gat voor een waxinelicht in worden geboord.